Kenniscentrum Plantenstoffen
maakt zich sterk voor inhoudsstoffen
‘Serieuze vergroening
blijft niet lang meer uit ’
Gaan we weer natuurlijke indigo gebruiken als kleurstof
van spijkerbroeken? Zal de grootste fabrikant van cola straks weer echte
vanille gebruiken in plaats van synthetische smaakmakers? Veel consumenten kiezen
bewust voor producten op natuurlijke basis. De glastuinbouw kan goed op deze
trend inspelen door zich te specialiseren in de teelt van bijzondere
grondstoffen. We staan aan de vooravond van een bijzondere transitie, voorspelt
Jan Smits.
Vanille is één van de duurste specerijen ter wereld. De prijs
van de gedroogde, gefermenteerde peulen van de vanilleplant varieert van 25 tot
500 dollar per kilo op de wereldmarkt en stabiliseerde de laatste jaren rond de
100 dollar per kilo. Het is een gecompliceerde markt, die wordt beïnvloed door
aanbod van synthetische vanille en sterk schommelend areaal. Stijgt de prijs,
dan wordt er meer aangeplant. De boeren op Madagaskar, die ongeveer twee derde van
de wereldproductie voor hun rekening nemen, worden er niet rijk van. Bovendien
schommelt de kwaliteit van het eindproduct in kwaliteit, mede omdat de
verwerking van het eindproduct zeer specialistisch werk is en afhangt van de grilligheid
van de natuur.